Frank Agsteribbe (Gent, 1968) is een veelzijdig musicus die zich profileert als dirigent, componist, klavierspeler en grafisch kunstenaar. Binnen al zijn activiteiten zoekt hij naar een directe expressie, plasticiteit en levendige kleurrijkheid, dit zowel in opera als in barok- of hedendaagse muziek. Vooral de raakvlakken tussen muziek uit de 17de of 18de eeuw met de muziek van vandaag genieten zijn bijzondere interesse; voorbeelden hiervan zijn de productie Vivaldi XL (Vivaldi en jazz), Vivaldi – Cage (8 Seasons - CD met B’Rock) en Frescobaldi – Cage (Songs of Irrelevance and Passion - CD met cantoLX).
Klavecinist
Na zijn studies orgel aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Stanislas Deriemaeker en Joris Verdin studeerde hij klavecimbel bij Jos Van Immerseel, waarna hij zich verder vervolmaakte bij Gustav Leonhardt, Davitt Moroney en Luigi Ferdinando Tagliavini. Frank speelde bij de meest vooraanstaande Vlaamse barokensembles (La Petite Bande, Collegium Vocale, Huelgas Ensemble, Anima Eterna, Il Fondamento) waarmee hij concerteerde in verschillende Europese landen, Mexico en China.
Barokorkest B'Rock
Zijn ruime internationale ervaring bracht hem ertoe om samen met contrabassist Tom Devaere een nieuw, jong en dynamisch barokorkest op te richten: B’Rock, waarbij hij zowel klavecinist als dirigent was. Frank was artistiek leider van het ensemble tot begin 2013, toen hij hen verliet om zich toe te leggen op compositie en dirigeren. B’Rock heeft inmiddels een stevige reputatie opgebouwd, en concerteert op de grote podia in Europa.
Dirigent
Ook als dirigent is Frank Agsteribbe actief in verschillende domeinen: opera, oude muziek en hedendaagse muziek.
Frank Agsteribbe dirigeerde Mozarts “Zauberflöte” in Belfast (Castleward Opera), “The Rake’s Progress” van Stravinsky (Operastudio Vlaanderen en Dartington UK), “Orontea” van Marc’ Antonio Cesti, “La Dafne” van Marco da Gagliano en “Orfeo” van Ferdinando Bertoni (Conservatorium Antwerpen). Met het Teatro Sao Carlos uit Lissabon dirigeerde hij in november 2008 “L’Italiana in Algeri” van G. Rossini.
Hij werkte als assistent aan De Munt in Brussel (“Orlando” van Haendel met René Jacobs) en het Festival van Aix-en-Provence (“La Finta Giardiniera” van Mozart). Daarnaast werkte hij mee aan “Le Vin Herbé” van Frank Martin (Ruhrtriënnale 2007, met Friedemann Layer en Willy Decker), “Le Nozze di Figaro” (Luxemburg 2007, met Andreas Spering en Vincent Boussard), “Jenufa” (Vlaamse Opera, met Friedemann Layer), “Prova d’Orchestra” van Giorgio Battistelli (Vlaamse Opera, met Luca Pfaff), “Italiana in Algeri” van Rossini (Luxemburg 2008) en “Dido and Aeneas” van Purcell (met B’Rock, Richard Egarr en Jan Decorte – 2006 en 2008).
In Dartington (Engeland) dirigeerde hij Mahler (Symfonie 4), Britten (Spring Symphony), Schoenberg, Haydn (Nelson Mass), Puccini (La Boheme), Beethoven (symfonieën 5 en 6) en Brahms (symfonie 1). In augustus 2006 dirigeerde hij de Engelse première van de nieuwe editie van Robert Levin van Mozarts Mis in c, KV 427, tijdens de Dartington International Summer School.
Hij dirigeerde B'Rock in werk van John Cage, Arvo Pärt, Pim Moorer en Frank Nuyts, alsook in programma’s met Purcell, Graupner, Vivaldi, Haendel, Hasse, Haydn en tijdgenoten. In 2009 leidde hij het Collegium Vocale en B’Rock in de Judaspassie van Dominique Pauwels (LOD). In 2011 dirigeerde hij het Collegium Vocale opnieuw in ‘Bloed en Rozen’, het toneelstuk van Tom Lanoye, met muziek van Dominique Pauwels en in een regie van Guy Cassiers.
Hij stond aan het hoofd van B’Rock tijdens de Operadagen Rotterdam, de Festivals Potsdam Sanssouci, het MAfestival in Brugge, het Klarafestival in Brussel, MustonenFest in Tallinn en het Gergiev Festival in Rotterdam. Tijdens het openingsconcert van het Klarafestival 2010 dirigeerde hij Concerto Köln, sopraan Simone Kermes en pianist Alexei Lubimov in een Mozart-programma. Andere belangrijke events waren John Cage’s HPSCHD voor het MA Festival in Brugge en diens Atlas Eclipticalis voor deSingel, Antwerpen. Hij dirigeerde de opera "Indian Queen" van Henry Purcell in een regie van Jan Decorte tijdens het Kunstenfestivaldesarts in Brussel, in deSingel in Antwerpen en het Concertgebouw Brugge.
Frank dirigeerde het Orchestre Philharmonique de Luxembourg samen met het koor cantoLX in december 2013. In 2014 vond de eerste samenwerking met het Nationaal Orkest van België plaats.
cantoLX
Frank Agsteribbe was oprichter en eerste dirigent van het vocaal ensemble cantoLX uit Luxemburg. Opgemerkte optredens vonden plaats tijdens het MAfestival te Brugge, het Festival Oude Muziek in Utrecht, het Festival van Vlaanderen Kempen, en met het Orchestre Philharmonique de Luxembourg. Een van de aandachtspunten van Frank Agsteribbe is hierbij de oude muziek uit Vlaanderen: zo her-creëerde hij muziek van Philippus van Steelant, Fiocco, Brehy, Vanden Gheyn, di Martinelli, Belcier en Robson. Voor het label Et’Cetera brachten ze de twee boeken met Arie Musicali van Frescobaldi uit, wat hen een nominatie opleverde voor de 2015 International Classical Music Awards. Nadien verschenen nog twee opnames bij hetzelfde label: het Oratorio per la Settimana Santa van Luigi Rossi, en “Flemish Requiem”, met dodenmissen van Fiocco en Brehy. In 2022 bracht hij met cantoLX en B'Rock orchestra de cd "Antwerp Requiem" uit op het label Pentatone. De herontdekte requiems van de 17de-eeuwse Antwerpse componist Philippus van Steelant werden door de internationale pers geprezen (ondermeer één van de beste cd's van het jaar 2022 voor het Britse tijdschrift Gramophone).
Kamermuziek
Met violist Guido De Neve concerteert hij met de integrale sonates voor viool en klavecimbel van J.S. Bach (opgenomen voor het label Et’Cetera), in Vlaamse muziek uit de 18de eeuw (Kennis, Van Maldere) en in hedendaags werk voor deze bezetting. In 2015 bracht hij verschillende programma's waarin de Weense pianoforte centraal stond, met tenor Julian Prégardien, en met sopraan Anne Cambier. Andere kamermuziekpartners zijn Patrick Beuckels en Toshiyuki Shibata (traverso), en Tony Nijs (altviool).
Componist
Frank Agsteribbe heeft inmiddels meer dan 100 composities op zijn naam staan, waarvan het grootste gedeelte geschreven werd in opdracht, ondermeer van Radio 3/Klara, Transparant, Vlaams Radio Orkest, Concertgebouw Brugge, de Bijloke Gent, Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen, November Music, Il Gardellino ... Vele van zijn composities werden opgenomen op CD of radio, en werden over de hele wereld uitgezonden (USA, Canada). Belangrijke creaties vonden plaats in Brazilië, Berlijn (Konzerthaus en Deutsche Oper) en het Gaudeamus Festival in Amsterdam. Voor het MAfestival Brugge componeerde hij de plichtstukken voor klavecimbel (2010) en pianoforte (2019). Sinds mei 2013 schrijft hij nieuwe composities voor de historische Weense pianoforte. Parallel hiermee ontwikkelt hij nieuwe vormen van grafische partituren, die binnen de kunstwereld op grote interesse kunnen rekenen. Dat resulteerde in een eerste tentoonstelling in de Gentse galerie Ap’Art in 2015. Twee van deze grafische partituren bevinden zich in de permanente collectie van het Vleeshuis Museum Antwerpen.
Docent
Sinds 1989 is Frank Agsteribbe docent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar hij ook als dirigent van het Ensemble XXI en projectleider voor oude en nieuwe muziek werkt.
Frank Agsteribbe leeft en werkt in Gent (B) en Châtel-Montagne (FR).